בכירים מן הצמרת העסקית ומן ענף המזון התכנסו בשבוע שעבר בכפר המכביה ברמת גן, לכבוד טקס הענקת פרס מפעל חיים לתעשיין יעקב מלאך. הפרס ניתן למלאך באירוע השנתי של התאחדות התעשיינים, שקיימה כנס מזון בעידן החדש. מלאך, ממובילי יצרני המזון בישראל, משמש כמנכ”ל והבעלים של חברת “אחוה”, יצרנית הטחינה, החלוה ודברי מאפה, שפועלת בישראל החל משנת 1929. יעקב מלאך נולד בשנת 46′ בדרום תל-אביב. הוא גדל בשכונת פלורנטין ולמד בגימנסיה הרצליה. בשנת 1970, עם שחרורו מהשירות הצבאי בתותחנים, הוא החל לעבוד במפעל הטחינה “אחדות” כעוזר נהג. המפעל היה קטן, 180 מ”ר עם 24 בעלי מניות והיה בתחושה של סוף דרכו. המשפחות גדלו והחלו להיווצר ביניהן סכסוכים, אבל כולם אהבו את יעקב, בעל האנרגיות והרצינות והחלו להטיל עליו סמכויות ותפקידים, עד שלבסוף קיבלת הצעה לרכוש מספר מועט ממניות החברה ולהיות חלק מהם. אז החל להתגבש אצלו החלום להיות בעלים של קונצרן מזון גדול. בשנת 84′ רכש מפעל אחדות את מפעל “חלוה אחוה”. בעלי המניות החלו להצטמצם ומכל אחד שפרש רכש יעקב את המניות, עד שסיים את רכישת כל מניות ההחברה והפך לבעליה הבלעדיים. בשנת 87′, עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה, קיבל החלטה להפסיק למכור למגזר הערבי שהווה 25% מנתח המכירות של החברה, ולהתמקד בשווקים בחו”ל. העסק כולו הועתק מתל אביב למבנה גדול ומרווח באזור התעשייה ברקן וכיום משלים מהלך של מעבר למפעל החדש באריאל המשתרע על פני 16,000 מ”ר ושתי קומות ייצור.ממפעל קטן שייצר 700 ק”ג חלוה ביום, הפך המפעל למכונת ייצור של 24 טונות חלוה ביום, כלומר טונה לשעה. המפעל עובד סביב השעון ממוצ”ש עד שישי בצהריים ומלבד חלוה מייצר 20 טונות דברי מאפה ביום, כולם בכשרות הבד”צ. המפעל משמש סמל ומודל לדו-קיום, כשאת קווי הייצור מאכלסים נשים וגברים, תושבי ישראל ותיקים, עולים מחבר העמים, עולים מאתיופיה, ערבים ישראלים, ערבים פלסטינאים, דתיים, חילונים וחרדים ואף ייצוג הולם לעדה השומרונית. עם חיוך של חדוות יצירה, בתלבושת אחידה ובאווירה נעימה עובדים כולם יחדיו תוך אחדות מטרה ורואים במפעל עוגן להם ולמשפחותיהם. יעקב מכיר כל אחד ואחד מעובדיו, על סיפורו האישי, מקפיד לעבוד יחד בקווי הייצור לפחות שעה ביום. כמי שגדל בשכונות עוני וסייע לפרנס את בית הוריו מגיל צעיר, יעקב מודע לחשיבות של שכר הוגן תמורת יום עבודה. מאז ועד היום, דוגל יעקב באורח חיים צנוע, כיאה לתעשיין שמכיר כל בורג בקווי הייצור ושבנה את עצמו בעשר אצבעות, ללא גב כלכלי. הוא מתייצב במפעל עם אור ראשון, במשרדו בן הארבעה מ”ר. מכיר את משפחותיהם של כל עובדי המפעל ולא מפסיק ליזום, לפתח ולנהל תעשייה ישראלית לתפארת. כציוני, יעקב מקפיד להעניק עדיפות ברכישת חומרי גלם ומוצרי אריזה מהתעשייה הישראלית. האפיון המדויק ביותר של יעקב הוא דבריו: “אני אדם עני המחזיק בחברה עשירה”. במפעל עובדים לצידו של יעקב שני בניו, יובל ומיקי, יובל כסמנכ”ל השיווק והמכירות של החברה ומיקי כסמנכ”ל הכספים. כולם מתגוררים בעיר נס-ציונה. חברת אחוה הינה היצרנית המובילה בישראל של מוצרי חלוה, טחינה ודברי מאפה מאז 1929. החברה מתמחה בייצור חלוה איכותית מסוגים שונים, טחינה גולמית, סדרת מוצרים אורגנים, סדרת מוצרים ללא סוכר, עוגות ומגוון מוצרי מאפה, חטיפי דגנים, תרכיזים לשתייה וממתקים. החברה מעסיקה כ-235 עובדים וכ-20% ממוצריה מיועדים לייצוא. החברה מקפידה על עמידה בתקני האיכות המתקדמים בעולם ועל מדיניות של שיווק מוצרים במחירים אטרקטיביים. כיום את מגוון מוצרי חברת “אחוה” ניתן לרכוש במדינות רבות ברחבי העולם, מאוסטרליה וניו זילנד, דרך דרום אפריקה, מדינות חבר העמים, מערב אירופה ובמרכז וצפון אמריקה.
את שנת 2012 סיכמה אחוה בהיקף מכירות של מעל ל- 120 מיליון₪.